Indrømme fejl
En af mine klienter var fraskilt, og havde en ekskone med et lavt selvværd. Hun kunne for eksempel aldrig erkende fejl eller sige undskyld.
Ikke én eneste gang i den tid, de havde været gift, havde hun været i stand til at give en helhjertet undskyldning for noget som helst, der var gået galt for hende.
Dette var én af de mange grunde til, at de blev skilt. Imidlertid havde de et fælles barn, hvilket betød at de efter skilsmissen var tvunget til at samarbejde.
En weekend hos faderen blev tilbragt i sommerhus, men moderen havde glemt at give udesko og støvler med.
Faderen brokkede sig ikke, men nævnte blot ved næste overlevering, at det havde manglet, fordi de blandt andet var i skoven.
Heller ikke ved denne lejlighed kunne moderen sige undskyld, men i stedet påpegede hun, at han jo bare i forvejen kunne have fortalt, at de skulle udendørs og havde brug for støvler.
Hun gik i forsvar.
Faderen valgte ikke at kommentere det.
Men efterfølgende sendte faderen altid en SMS, inden han skulle have barnet på weekend, hvor han mindede om, at der skulle støvler med. Dette irriterede moderen grænseløst.
Hun var ikke i stand til at se, at hun selv havde skabt sin egen dårlige situation.
Hendes lave selvværd forhindrede hende i at erkende verden, som den var, og hun var derfor heller ikke i stand til at se konsekvenserne af sine egne handlinger. Hun sad fast, og gav sin eks-mand skylden for alt muligt, der gik galt for hende.
I en ret populær bog, der blev skrevet for en hel del år siden, står der i øvrigt noget i retning af, at “den, der har meget, skal få mere, og den, der har lidt, skal få frataget det, han/hun har”. Det gælder stadig.
Faderen udviklede sig, mens moderen sad fast.
Det gik bedre og bedre for faderen, og værre og værre for moderen.
Hun var ikke i stand til at tage ansvar for sig selv eller være selvansvarlig.
Klik her for at se flere anmeldelser
Selvbekræftelse
Det, der er, forstærker sig selv.
Man bliver hele tiden bliver bekræftet i, at tingene er, som de er.
Dette gælder både lavt og højt selvværd, selv-accept – og alt muligt andet. Så dagens gode nyhed er, at man selv vælger, hvordan man vil have det.
Nogle gange kan jeg finde på at spørge en klient, om vedkommende ønsker at være glad og lykkelig – eller om vedkommende hellere vil være sur og ked af det.
Alle vælger pudsigt nok det første. Derefter spørger jeg dem lidt frækt og provokerende: ”Hvorfor har du så en adfærd og holdning, der gør dig sur og ked af det?”
Genfind tilliden og selvtilliden
3:10 minutter
.