Parforhold parterapi

Kvinder vil gerne gøre alting bedre

dreamstimemedium_33262639Vi gør alle sammen vores bedste. Og vi gør det ud fra de forudsætninger og overbevisninger, vi har.

Mænd vil gerne fixe ting, og kvinder vil gerne forbedre dem. Sådan er vi grundlæggende skabt.

Men dette kan imidlertid skabe misforståelser og konflikter.

Problemet set fra mandens synspunkt er, at mange kvinder har en ubændig trang til at korrigere og rette deres mænd. Selv om kvinden gør det i den bedste mening, er der ikke noget mere irriterende for manden end at blive rettet på og forbedret. Han vil gerne være den store, stærke mand, der kan passe på og beskytte sin kvinde. Når hun retter ham, er det set fra hendes synsvinkel af et varmt og godt hjerte, fordi hun vil ham det bedste. Men sådan opfatter han det altså bare ikke. Han kan føle sig ”opdraget”, som dengang han var dreng, og hans mor gerne ville ”forbedre” ham.

Hvis hans kvinde retter ham i andre menneskers påhør – eller det foregår foran deres børn – føles det dobbelt slemt for ham.

Her er et eksempel på, hvordan det kan gå galt:

Til et middagsselskab falder talen på den dyre benzin i forhold til for 30 år siden, hvor manden købte sin første bil. Han siger, at benzinen nu koster 12 kroner. Tilfældigvis kørte hans kone dagen forinden forbi en tankstation, hvor prisen var 11,92 kroner pr liter – så det fortæller hun ham hen over bordet. Hun gør det af en god mening, og det er fakta, der er helt korrekte. Men hun afbryder samtalen for at fortælle ham det. Mandens pointe er imidlertid, at prisen er tredoblet. For manden er det totalt ligegyldige fakta, som historien bliver forstyrret med. Hvis det ikke er første gang, at hans kone retter ham, kan det pludselig blive for meget, og til hans kones store overraskelse eksploderer han. Og hun kan ikke forstå, hvorfor han tager sådan på vej over hendes velmente bemærkning.

Hvis hun ønsker at rette ham, fordi det er meget vigtigt, er der noget ganske bestemt, hun bør være opmærksom på: Sammenhængen, timingen og situationen. Det er altafgørende hvor, hvornår og hvordan hun fortæller ham det. Ofte kan en rettelse vente, til de er alene. Eller hun kan formulere sig som følger: ”Det er rigtigt, at benzinen er tredoblet, og må jeg supplere med en enkelt ting? I går så jeg, at prisen er 11,92 kroner!” På denne måde bekræfter hun ham i, hvad han lige har sagt. Hun viser, at hun har hørt, hvad han sagde og har forstået ham. Endvidere beder hun om tilladelse til at sige noget, og anfører at det er et supplement til det, han lige sagde. På denne måde vil manden ikke føle sig forkert eller rettet på.

dreamstimemaximum_28750838Det ligger dybt i kvinders natur, at de gerne vil forbedre det eksisterende. De kan simpelt hen ikke lade være. Det er både naturligt og let for dem. Der skal jævnligt møbleres om, males, skiftes ud – og i kvindens øjne levner mandens adfærd og manerer ofte plads til forbedringer.

Det er der som regel heller ikke noget som helst i vejen med – blot man griber det an på en hensigtsmæssig måde. Dette gælder selvfølgelig for både manden og kvinden.

Nuvel – det er selvfølgelig besværligt at skulle holde styr på, hvad der er blevet sagt og gjort, og så huske det til en senere og passende lejlighed. Det er betydeligt lettere at rette og kritisere, lige når situationen opstår. Men hvis man vil opnå det bedste resultat på længere sigt, skal der ydes en ikke ubetydelig indsats.

Og hvad vil du egentlig helst have, hvis du kun kan få én af tingene: Ret eller kærlighed?

 

Måske er disse følgende relaterede artikler også interessante:

One Response to Kvinder vil gerne gøre alting bedre

  • Heidi O says:

    Uha, den ramte lige i plet. Det var en ahaoplevelse. Nu er der nogen ting jeg bedre forstår.

Bøger om parforhold
7 vaner Frihed med bedre parforhold Partner for livet
Følg på de sociale medier
Videoer
Klik her for at se en række videoer med eksempler på parterapi
Gratis uddrag
fra en af mine bøger


Gratis bog, checklister, tips og nyheder.

New Graphic