Parforhold parterapi

Klar kommunikation

Hvorfor er det vigtigt at kommunikere, og ikke kun det, men også at kommunikere klart og tydeligt med hinanden?

Lad os illustrere kommunikations-problemerne med et eksempel fra børneverdenen. Den voksne siger noget til barnet. Barnet hører det, men reagerer ikke, hverken med nik, et svar, et ”ja far” eller ”nej mor”. Barnet lever i sin egen verden, og når barnet har forstået noget, så tror det, at det er forstået af alle. Hvis man i familien får en vane, hvor barnet ikke behøver at kvittere med en bemærkning, risikerer man, at det på et tidspunkt går galt. Den voksne tror, at barnet har hørt og forstået det, og barnet har enten hørt noget andet, eller slet ikke hørt det. Når misforståelserne opstår, så kan barnet sige: ”Jamen, jeg hørte det ikke”, eller ”Jeg troede at…”. Hvis barnet fortsætter med dette i sit voksenliv og parforhold, vil det helt sikkert få problemer.
Det viser sig nemlig, at hvis man har samme adfærd som voksen, får man samme problemer, som barnet havde. “Afsender” i parforholdet har et helt klart billede af, hvad der bliver sendt af sted, hvorimod “modtager” ser noget helt andet for sig.

Hvordan kan vi løse problemet?
Vi kan for eksempel lade os inspirerer fra søfartsverdenen, hvor klar og tydelig kommunikation er et grundlæggende princip. Allerede fra indledningen på uddannelsen på Søfartsskolen lærer eleven at gentage ordrer. I begyndelsen virker det både kunstigt og besværligt, men der er en mening med, at alle kommandoer bliver gentaget. Hvis kaptajnen eksempelvis siger til rorgængeren: ”Drej til styrbord” vil rorgængeren helt naturligt svare: ”Til styrbord!” Rorgængeren siger ikke bare ja og drejer, for hvis rorgængeren har hørt forkert og i stedet drejer til bagbord, kan det få katastrofale konsekvenser.

Så for en sømand er det helt naturligt at gentage det, der bliver sagt.

Jeg kan huske, at jeg på et tidspunkt var ved at drive en kæreste, jeg havde, til vanvid, fordi jeg gentog alt, hvad jeg hørte. Hvis hun sagde: ”Vil du gå ned med affaldsspanden?” svarede jeg: ”Ja, jeg går ned med skraldespanden.” Jeg kunne simpelthen ikke lade være. Det var en dybt indgroet vane i mig.

Børneopdragelse

Ofte er kommunikationen gået helt galt, inden man opdager, hvor vigtig den er. En kvittering eller gentagelse er ikke kun en sikker måde at undgå misforståelser på, men det er også almindelig pli og god opførsel at svare, når man bliver spurgt. Det er dårlig opdragelse at lære børnene, at det er OK ikke at svare. Hvis man derimod vænner sig til at kvittere på en ordentlig og hensigtsmæssig måde, så det ikke lyder som en kommando, vil mange misforståelser kunne undgås. Kommunikationen skal være som en flor-let dans i flow, og dette kan kun opnås og blive naturligt, hvis det bliver øvet mange gange.

Når man beslutter sig for at gøre noget andet og lære nogle nye rutiner, vil der typisk først være en periode med bevidstgørelse og færdighedslæring. Derefter skal disse færdigheder gøres til nye vaner, som skal erstatte de gamle dårlige vaner. De nye rutiner skal sidde på rygraden, så det er dem, man bruger, når situationen helt sikket på et tidspunkt igen spidser til. Træningsperioden kan selvsagt være hård, men man må se at komme igennem den, og komme over det, fordi klar kommunikation er ekstremt vigtig i et parforhold – ligesom det også er vigtigt på et skib, i en lufthavn, eller blandt læger og alle mulige andre steder, hvor mennesker og store værdier er på spil. Men når først klar og tydelig kommunikation er lært, kan det bruges alle steder resten af livet til at undgå misforståelser og fejltagelser.

.

 

Måske er disse følgende relaterede artikler også interessante:

Leave a Reply

Bøger om parforhold
7 vaner Frihed med bedre parforhold Partner for livet
Følg på de sociale medier
Videoer
Klik her for at se en række videoer med eksempler på parterapi
Gratis uddrag
fra en af mine bøger


Gratis bog, checklister, tips og nyheder.

New Graphic