Parforhold parterapi

Hvorfor holder vi egentlig ferie?

Oprindeligt blev ferien opfundet, for at arbejderne kunne få tid til at købe og forbruge de produkter, som de selv have lavet på fabrikkerne (fx hos Ford). Det er almindelig sund fornuft, at hvis der ikke er nogen købere, kan der heller ikke sælges noget.

Men tiderne har ændret sig, og i dag er der formentlig (mindst) to forskellige grunde til, at vi holder ferie:

1) Vi skal ”lade batterierne op” og få ny energi til hverdagen. Vi skal restituere os, hvilket vil sige at dulme den smerte og det stress, vi har pådraget os på vores arbejde.

2) Den anden grund kunne være, at vi skal udvikle os, så vi i dagligdagen kan få et endnu bedre liv (og parforhold). At vi kan blive ved med at blive gladere og lykkeligere – hele tiden.


Den første model drejer sig i bund og grund om symptombehandling. Altså at vores arbejde er forfærdeligt, hårdt og stressende, og nu – NU på ferien skal vi bare have det godt, slappe af og nyde livet. Derfor vælger vi eksempelvis en ferieform, hvor vi ligger ved poolen på luksushotellet, tager på spændende udflugter og går til fester om aftenen. Men hvis vi efterfølgende vender tilbage til det stressende arbejde, det hårde liv, og den barske hverdag, så er det jo et skridt frem og et skridt tilbage. Hvis man det meste af året kun glæder sig til næste ferie, hvor man kan slappe af, betyder det, at man lever det meste af sit liv i forventningen om noget bedre – i stedet for at nyde hverdagen og det liv, der ER lige NU hele tiden.


Jeg selv har meget fokus på at skabe mig en god hverdag – som jo fylder det meste af min tid! Dette indebærer, at jeg vælger både meget luksusbetonede og meget primitive ferier.
I år var jeg først af sted en uge på Familiehøjskole, hvor vi oplevede og lærte en masse i behagelige omgivelser. Stor succes for hele familien.
Derefter var vi en uge på Langelandsfestival, hvor der både var bagende hede og styrtende regnvejr. Vi sov i telt på et hårdt underlag, og man skulle stå i kø for at komme på toilettet. Maden blev lavet over åben ild. Temmelig primitivt.
Tredje del af min sommerferie var alene af sted på Hærvejen fra Viborg til grænsen, som jeg har gået hvert år de seneste 10 år. Det er omkring 25 kilometers vandring om dagen, med fuld oppakning på ryggen og overnatning på herberger. Jeg går og går og går, og skal udelukkende koncentrere mig om mine fødders tilstand, at få noget at spise, og at finde frem til herberget, hvor jeg kan sove. Intet andet! I år var det mega-varmt, og sidste år regnede det i stride strømme. Det eneste, jeg vælger at ”skulle” på langdistanceturen, er at optage nogle videoer undervejs. Det kan jeg ikke lade være med, og det falder mig nemt. Sidste år handlede det om ”Tanker på vandring” om alt muligt mellem himmel og jord, og i år har det været besvarelse af alle de spørgsmål om parforhold, jeg gennem tiden har fået fra mennesker.


Hvorfor udsætter jeg mig selv for camping og strabadserende vandreture, når jeg i stedet kunne vælge at ligge ved en swimmingpool med en drink i hånden?

Min tese er, at for at kunne blive lykkelig, skal man have noget at sammenligne med. Dette skaber en indre taknemmelighed, som skal bruges, når livet en gang imellem er svært eller kedeligt. (I øvrigt kan det også skabe misundelse og jalousi, men det er en helt anden historie. Det er ens eget valg.)

Jeg tror, at EN af grundene til, at vi danskere er så lykkelige, er fordi vi blandt andet har de fire årstider. Det giver et varieret sammenligningsgrundlag. Når det er hundekoldt om vinteren, så ved vi, at det også kan være dejlig varmt om sommeren – og når det er bagende varmt, så husker vi den gnistrende kulde. På mine anstrengende ferier har jeg lært ikke at tage noget som helst for givet. End ikke selve livet.

I mine unge dage, for temmelig mange år siden, var jeg blandt andet på en 2½ måneds tur med rygsæk gennem Mellemøsten, fra Egypten til Indien. Jeg rejste sammen med en gruppe mennesker, jeg ikke kendte i forvejen, og vi sov i telte og lavede mad over bål. Det var en mega-hård rejse fra oktober til december. I Sinai-ørkenen var det bagende varmt, og gennem Tyrkiet, Iran og Pakistan var det sindssygt koldt. Endvidere blev jeg syg en uges tid med alvorlige maveproblemer. Turen sluttede med, at jeg løb totalt tør for penge og måtte hutle mig frem i Indien, inden jeg kunne komme hjem. Da jeg senere gik en tur med min kæreste i skoven oppe ved Helsingør, sagde jeg til hende: “Hvor er det skønt at være tør, varm, mæt og veludhvilet!” Jeg husker meget tydeligt, at hun forundret kiggede på mig og sagde: “Jaahh… Og???” – Det parforhold holdt heller ikke så længe. Hun kunne slet ikke forestille sig, at noget kunne være anderledes end hendes luksustilværelse i overhalingsbanen – som jeg jo var en del af….

.

Mine allerførste tanker om denne blog – 6:27 minutter https://youtu.be/6XDGR-ZCY-g

Overvej lige, hvordan din næste ferie enten kan vedligeholde status quo og reparere det, der er gået i stykker – eller måske kan bygge noget op, så du kan skabe dig et godt selvforstærkende liv med glæde og taknemmelighed. Med andre ord at årsagsbearbejde i stedet for at symptombehandle.

Hvad er det egentlig, vi vil med vores liv? Træf nogle gode valg!

Se også:

www.dr.dk/nyheder/viden/kroppen/eksperter-ferien-er-ikke-loesningen-paa-din-stress

www.parforhold-parterapi.dk/_parforhold/tilbage-til-hverdagen-efter-ferien

www.parforhold-parterapi.dk/_parforhold/efter-ferien

.

 

Bøger om parforhold
7 vaner Frihed med bedre parforhold Partner for livet
Følg på de sociale medier
Videoer
Klik her for at se en række videoer med eksempler på parterapi
Gratis uddrag
fra en af mine bøger


Gratis bog, checklister, tips og nyheder.

New Graphic