Sådan minimeres den (d)årlige jule-stress

Juletræ5 check-punkter til at forhindre stress

Alt for mange mennesker får betydeligt mere travlt op til jul, end de har i de øvrige måneder af året.

Indkøbslisterne er lange og mange. Der skal gøres rent, bages, laves mad, og juletræet skal pyntes. Alles forventninger skal helst indfries. Måske skal der også løbes hurtigere på arbejdet inden juleferien. Regnskabsåret skal afsluttes og budgetter lægges. Med julefridagene er der relativt få arbejdsdage i december.

Det kan være ret så overvældende. Der er lagt op til en solid omgang stress – men den dårlige stress kan undgås!


Planlæg i god tid

Det vigtigste er at dæmpe ambitionsniveauet for julen og begynde planlægningen i god tid. Eventuelt kan du lave en decideret tidsplan, så du får styr på planlægningen. Her er fem områder, du kan sætte ind på:

  1. Lav en liste med gøremål og uddeleger opgaverne – alt fra rengøring, til indkøb af desserten, mandelgaven, juletræet, dekorationer, osv.
  2. Overvej at få et cateringfirma til at lave og levere maden, i stedet for at du har ambitioner om at lave det hele selv.
  3. Bed alle, du skal købe julegaver til, om at sende dig en liste med julegaveønskerne. Gå målrettet efter indkøb, der matcher din liste med ønskerne.
  4. Hvis du er i god tid, kan du overveje at aftale med de andre voksne, du skal fejre jul sammen med, at de køber blot én gave, og at det skal være efter følgende model: Alle navne på de voksne lægges i en pose. Dernæst trækker alle én lap – og køber en gave til personen, hvis navn står på sedlen. Et beløbsmaksimum kan aftales.
  5. Hvis du ikke allerede har foretaget dine juleindkøb i oktober og november, er det en god idé at gøre det tidligt, inden det rigtigt går løs i butikkerne. Tag fx en fridag fra arbejdet. En formiddag ”alene” i et butikscenter eller på det lokale butiksstrøg kan gøre underværker. I stedet for at vente med alle gavekøbene til sidste øjeblik, kan du også vælge at købe én gave om dagen.

Jul med familienForventninger

Det vigtigste er imidlertid simpelthen at få matchet dine egne forventninger og ambitioner med den tid, du har til rådighed. Ofte tager alting længere tid, end man regner med. Især hvis du vil lave det hele selv fra bunden af. Måske ville det være en god idé at nedjustere ambitionsniveauet og købe flere ting til madlavningen færdiglavet, end du i første omgang havde planlagt.

Hvis du i forvejen har en lang arbejdsuge, kan det simpelthen ikke hænge sammen at nå endnu mere i hjemmet på kortere tid.

For mange vil det være dejligt at kunne gå derhjemme i fred og ro, og bage klejner og brød som ”vor moder gjorde det i vores barndom”, men det hænger altså bare ikke sammen, hvis du har en arbejdsuge på 50-60 timer (inklusive transport).

.
Jobbet

En anden stressfaktor i december måned er, at mange skal arbejde hurtigere på jobbet op til jul. Arbejdsopgaver skal gøres færdige, så man kan gå på ferie med god samvittighed.

Måske er det slet ikke muligt at nå at få ryddet skrivebordet med de opgaver, der ligger og kalder. Også her kan du lave en prioritering af, hvad der er trængende nødvendigt at nå. Hvis opgavemængden ikke hænger sammen med tidsrammen, så tag din leder med på råd. Det ikke-vigtige må ligge til efter jul. Ingen – heller ikke din arbejdsgiver – har glæde af, at du går ned med stress.

Så planlæg din tid og slap af. Både for din egen skyld, for din families skyld, og for din arbejdsgivers skyld.

God jul!

God jul!

Klik her (eller ring på telefon 21 79 18 50) for at få en afklarende telefon-coaching-samtale med mig - uden udgift for dig!

.

.
Skrevet af Mikael Hoffmann
Mikael Hoffmann er fra 1959. Siden 1994 har han drevet selvstændig virksomhed som par-coach, psykoterapeut, rådgiver, foredragsholder og mentor-coach. - Uddannet og certificeret psykoterapeut, samt Havening chok-traume-terapeut. - Mikael coacher og arrangerer workshops, kurser og foredrag i hele landet. - Læs mere om ham på www.parforhold-parterapi.dk/om-mikael-hoffmann