Parforhold parterapi

Grundprincipper for et godt parforhold

Langdistancevandring parforholdHvert år går jeg langdistance-vandring for at tænke tanker og få ny inspiration. Det er en slags Camino-vandring. For 11-12 år siden gik jeg i to år i Spanien – på Sølvruten nede sydfra op forbi Portugal og ud til kysten. De seneste 10 år har jeg gået på Hærvejen fra Viborg til Grænsen. Det er omkring 300 km på to uger.

På min vandring overnatter jeg på forskellige herberger, som er en slags vandrehjem. Ofte falder jeg i snak med folk. Nogle mennesker møder man igen og igen, mens andre ser man kun en enkelt aften.
Nogle vandrere på min tur i år snakkede jeg rigtigt godt med, og da de fandt ud af, at jeg var par-coach, spurgte de mig på et tidspunkt, om jeg ville give dem nogle hurtige fif til et godt parforhold.
Jeg hørte mig selv svare følgende:

Vælg at give din partner det, som han eller hun gerne vil have. Når I begge gør dette, oplever I kærligheden. Lad være med at gætte på, hvad din partner gerne vil have, og lad være med at tro, at det er det samme som du selv vil have. Det er ikke sikkert, at din partner ønsker at få kærlighed på samme måde som dig. Kærlighed har forskellige ”sprog” og udtryk. I virkeligheden har kærlighed ikke så meget med LYST at gøre, fordi Lyst er i afdelingen Forelskelse. Definitionen på kærlighed er – foruden forståelse – at VÆLGE at give partneren det, som vedkommende gerne vil have. Kærlighed handler ikke om at få, men om at give. Og det er en prioriteringssag.

Kommuniker med hinanden. Mærk efter, hvad du selv har lyst til og brug for, og formulér det tydeligt til din partner. Hvordan har du det i øvrigt selv med ikke at vide, hvad din partner gerne vil have? Dette gælder begge veje, og derfor er det vigtigt, at du selv udtrykker dig tydeligt på en hensigtsmæssig måde. LYT derefter til din partner og hør efter, hvad han eller hun gerne vil have, så du kan give din partner det.

Afstem forventninger med hinanden, så I ikke bliver (alt for) skuffede. Lær jer konkrete teknikker til at udtrykke jer hensigtsmæssigt over for hinanden, så I får afstemt, inden I skal på ferie, eller have bygget om eller i biografen og så videre.

Langdistancevandring bredt udsyn

Et godt parforhold bygger på tillid, tryghed og respekt for hinanden.
– Tillid kan være, at man eksempelvis ved, at partneren ikke gør noget, man ikke bryder sig om.
– Tryghed kan være at have en tryg base sammen at komme hjem til.
– Respekt for hinanden er for eksempel at holde aftaler, komme til tiden, at acceptere forskellighederne og ikke at forsøge at lave hinanden om.

For at skabe henholdsvis Tillid, Tryghed og Respekt for hinanden, må du skabe Selvtillid, Selvomsorg og Selvrespekt. Det kommer alt sammen indefra.
– Selvtillid er at tro på sig selv og at udfylde sin rolle på en hensigtsmæssig måde.
– Selvomsorg er at tage vare på sig selv og tydeligt udtrykke sine behov.
– Selvrespekt er at være ærlig, autentisk, et godt menneske og kunne stå op for sig selv.

Det er, hvad jeg fortalte ham. Der findes også mange andre gode råd for at skabe et godt parforhold, men disse mente jeg på stående fod var de vigtigste.

Hvis man vil have noget andet, end dét, man har haft hidtil, må man nok gøre noget andet, end dét, man har gjort indtil nu. Og det er selv sagt ikke nemt. Hvis det havde været let, havde man jo gjort det første gang. Men heldigvis kan det læres.


4:46 minutter
.

Måske er disse følgende relaterede artikler også interessante:

Bøger om parforhold
7 vaner Frihed med bedre parforhold Partner for livet
Følg på de sociale medier
Videoer
Klik her for at se en række videoer med eksempler på parterapi
Gratis uddrag
fra en af mine bøger


Gratis bog, checklister, tips og nyheder.

New Graphic
Seneste artikler: