Parforhold parterapi

De ubevidste skader på vores partner

dreamstimelarge_14976351Det meste af det, vi gør ved hinanden i parforholdet, véd vi ikke, at vi gør. Især er vi ubevidste om mange af de ting, der sårer partneren. Kun omkring en tiendedel af alt, hvad vi gør af uhensigtsmæssigheder, er vi helt klar over. Derfor eskalerer konflikter, eller man står helt uforstående over for partnerens reaktioner.

Her er et eksempel på ubevidst uhensigtsmæssige påvirkning fra en helt anden verden: Jeg var til en junior fodboldkamp med en flok 14-årige. Ude på sidelinjen stod forældrene og kiggede på. Nogle af forældrene hujede og grinede, hvilket var alle tiders. Men der var også nogle forældre, der kom med temmelig upassende tilråb i form af: ”Tag nu bolden”, ”Løb fremad”, ”Det skal du ikke finde dig i” og lignende. Nogle af dem råbte også ukvemsord til dommeren. På et tidspunkt kunne jeg ikke holde det ud længere. Jeg gik hen til en af værste fædre, og sagde: ”Vil du ikke nok holde op med at råbe sådan?”. Han kiggede på mig, og sagde: ”Hvem er du, og hvad vil du?” Derefter skældte han mig ud, fordi han mente, at det overhovedet ikke kom mig ved, hvordan han råbte til sin søn. Han mente, at det støttede hans dreng, at han blev vejledt på denne måde. Han var slet ikke klar over, hvor stor en skade, han gjorde på sit eget barn. Han ødelagde drengens oplevelse og glæden ved fodbold.
Efter kampen spurgte jeg min bonussøn, om hvordan det var, når folk stod og råbte. Han svarede: ”Jeg prøver bare at lukke af for det, så jeg ikke kan høre noget”…

Når man træner i fodbold, er der ikke noget i vejen for, at træneren råber og forklarer. Men til en fodboldkamp skulle det gerne være sådan, at man dér selv skal finde ud af at bruge dét, man har lært. Man må selv drage sine erfaringer. Det skal ikke være perfekt, og det er vigtigt at kunne dumme sig. Men desværre er der nogle mennesker, som ikke kan se det større billede og perspektiv. For disse mennesker er det vigtigere ”at denne kamp skal vindes” end at turneringen vindes.

Det er på samme måde i parforhold. Hvor vigtigt er det at vinde en ”kamp” i forhold til hele ”turneringen”? Hvor vigtigt er det at få luft lige nu, hvis det skader parforholdet? Hvor vigtigt er det at få RET i forhold til at få KÆRLIGHED? Nogle mennesker er udelukkende i deres følelsers vold og sætter dermed hele deres liv over styr, med helbred, økonomi, børn osv. ”Jeg vil have lov til at sige, hvad det passer mig!”, ”Jeg vil have lov til at skælde ud!” ”Jeg vil sige min mening!” osv. Det er så dumt! – Og vi er ikke selv klar over det. Vi ved ikke, hvor meget vi skyder os selv i foden med den holdning og adfærd.

Det meste af det, vi gør ved vores partner, aner vi intet om. Vi kan komme til at såre eller ignorere eller krænker, uden at vide det. Det er derfor, at kommunikation imellem mennesker er så vigtig. Der skal være nogle aftalte spilleregler, som skal kendes og følges, for at alle kan få det godt. Det er ikke ligegyldigt, hvornår og hvordan vi kommunikerer. Der er færdigheder, der skal læres, og der er holdninger, der skal udfordres en gang imellem. Det skal der til, for at vi kan få det, vi allerhelst gerne vil have, blandt andet kærlighed, tillid, tryghed og respekt for hinanden.

Det er muligt at få tingene til at fungere. Man skal bare vide hvordan.

.

.

Bøger om parforhold
7 vaner Frihed med bedre parforhold Partner for livet
Følg på de sociale medier
Videoer
Klik her for at se en række videoer med eksempler på parterapi
Gratis uddrag
fra en af mine bøger


Gratis bog, checklister, tips og nyheder.

New Graphic