Parforhold parterapi

Anerkendelse og selvværd

dreamstimemaximum_15463727Dagens dilemma:

Din partner higer efter anerkendelse, både fra dig og fra alle mulige andre. Ofte krummer du tæer over den måde, at din partner igen og igen fremhæver sine egne fortræffeligheder på.

Hvad gør du med din pinlige partner?

Mulighed 1: Du er efterhånden blevet så irriteret og vred, at du både bevidst og ubevidst straffer din partner ved at ignorere vedkommende, håne, blive sur, vrisse, komme med spydige bemærkninger, eller at ydmyge vedkommende offentligt, når opførslen har været ekstra selvoptaget og egoistisk. I det hel taget gør du alt, hvad du kan, for at pille din partner ned fra den høje hest, så vedkommende kan komme ned på jorden og blive til at være sammen med igen.

Mulighed 2: Du vælger at give din partner alt det, som han/hun hungrer efter, så du nærmest skam-roser vedkommende. Du fokuserer på alle fortræffelighederne og fremhæver dem på en venlig og overbærende måde. Du bekræfter din partner i alt det fantastiske, partneren har gjort og gør. Også offentligt fremhæver du alle de positive sider, og nævner regelmæssigt alt det, vedkommende gør for dig og jer.

Mulighed 3: Du lader som ingenting, men stille og roligt anerkender din partner for de ting, du kan lide. Hvis du føler, at dine partner er så selvfremhævende, at dine grænser bliver overskredet og at det bliver pinligt, fortæller du ved en passende lejlighed partneren, hvordan du selv har det i den konkrete situation. Når du taler med din partner om de svære emner, har du sørget for at sætte en tryg ramme op omkring jer. Du lægger ikke skjul på, at det er dine følelser og opfattelser, det drejer sig om. Ikke, at der er noget galt med partneren.

Hvilke af de tre muligheder virker mon bedst? Både i det lange løb, og på den korte bane?

Det er sundt at kende sit eget værd, og det er naturligt at kunne udtrykke det på en ordentlig måde. Men hvis en person fremhæver sig selv på en dominerende og usund måde, kan der være to forklaringer på det: Enten har fremhæveren et lavt selvværd – eller også er det lytteren, der har det.

dreamstimemaximum_4215598Den førstnævnte måde at gribe tingene an på ville helt klart tilgodese dine egne behov for at alt det mega-pinlige skal stoppes. Du har måske en egoist-idiot af en partner, som du mener bør sættes på plads ganske eftertryggeligt. Den mulighed stopper formentlig pinlighederne, men har nogle langsigtede særdeles negative konsekvenser. Samtidig bør du også overveje, hvorfor du i første omgang blev tiltrukket af præcis den person og blev partner med vedkommende…

Med mulighed nummer to bør du kigge på dine egne grænser og dit eget selvværd. Du leger formentlig usikker-lærer/forældre for et umodent ”barn”, men det kan give alvorligt bagslag og nogle uhensigtsmæssigheder på længere sigt for jer begge.

Mulighed tre er den modne tilgang med overblik og overskud. Du går efter ”bolden” og ikke efter manden/kvinden. I har med stor sandsynlighed en god kommunikation og er trygge ved hinanden. Din partners adfærd er måske en indikation af, at du ikke tydeligt nok i det daglige udtrykker din anerkendelse og kærlighed til vedkommende. Eller også har din partner nogle udfordringer med sit selvværd og sin selvtillid, som i sig selv er en udfordring. Hvis I begge to har samme indstilling til personlig udvikling, vil I kunne vokse både hver især og sammen, i et fantastisk parforhold resten af jeres liv. Den modne måde at vælge at gribe tingene an på er selvsagt besværligt på kort sigt, og kan virke både kunstig, og måske oven i købet gå stik imod dine følelser og dine umiddelbare impulser, men på længere sigt vil du opleve de største fordele og positive konsekvenser. Ikke mindst hvis I har børn sammen.

Bøger om parforhold
7 vaner Frihed med bedre parforhold Partner for livet
Følg på de sociale medier
Videoer
Klik her for at se en række videoer med eksempler på parterapi
Gratis uddrag
fra en af mine bøger


Gratis bog, checklister, tips og nyheder.

New Graphic