Parforhold parterapi

Et afskedsbrev

Det er 1. januar, og i år har jeg, ligesom de foregående 15 år, brugt årets sidste og første dag på at kigge tilbage på året der gik, lavet visionboard med udklippede billeder af mine ønsker, skudt raket af med nedskrevne forventninger for det nye år, brændt et stykke papir af med de personlige egenskaber jeg vil af med, samt de andre af nytårets faste ritualer. Se www.parforhold-parterapi.dk/_parforhold/nytrsritualer

I år har jeg imidlertid tilføjet noget nyt. En af mine venner er i militæret, og han fortalte mig, at udsendte soldater, inden de tager af sted, altid skal skrive et afskedsbrev til deres kære, hvis de skulle være så uheldige ikke at komme hjem igen.

Det inspirerede mig til at prøve det samme, som en del af nytårsritualet, og det viste sig at være en stærk oplevelse. Hvad vil jeg egentlig gerne fortælle mine efterladte, hvis jeg pludselig er taget herfra i en fart? Hvad vil jeg have dem til at huske mig for? Hvad har jeg egentlig gjort for dem og for mig selv? Hvad har jeg nået i mit liv, og hvad har jeg ikke nået, mens jeg var her? Hvad har betydet noget for mig? Hvad havde jeg svært ved at sige ansigt-til-ansigt? Hvad er jeg taknemmelig for?

Jeg opfordrer altid mine klient-par at lave en forventningsafstemning/værdiafklaring med hinanden, mindst en gang om året, og gerne i forbindelse med nytårsaften. Fra nu af vil jeg også opfordre dem til hver især at skrive et afskedsbrev til partneren, som partneren kun får at se, hvis man går bort. Det er et helt privat og hemmeligt brev, så længe man er i live. Der skal skrives et nyt brev hvert år, og man kan i samme ombæring læse brevet fra (de) forrige år. Også det vil mane til eftertænksomhed. Brevene skal gemmes et sted, der vil findes, hvis man pludselig dør. Det er ikke et konventionelt testamente med praktiske ting, men derimod et LIVS-testamente om livet og døden. Faktisk er det en plan for, hvad man skal gøre, mens man stadig er i live, så folk til begravelsen føler og siger det, man ønsker at de skal føle og sige. Som med alle planer skal man tænke sig om og foretage nogle forberedelser og justeringer, for at planen kan føres ud i livet og blive en realitet. Hvis man ikke har en plan, er det som et skib uden ror: Det vil blæse hid og did i strømmens og vindens retning, og måske ender man ikke der, hvor man ønsker at komme hen. Derfor er en god plan vigtig, og selvfølgelig efterfølgende at holde sig til den. Og den skal checkes og justeres med jævne mellemrum. Når man tager sin bil til det årlige service-eftersyn, kører man den jo også lige en tur hen over Graven på værkstedet…

Selv om det kan være både smertefuldt og angstprovokerende at skrive et afskedsbrev, er det alligevel en god idé at få det gjort hvert eneste år. Det vil gøre det meget mere klart for dig, hvad det er, du ønsker dig i livet – og opnå det.

Jeg har jo et motto, der siger: ”Jeg planlægger mit liv i forventning til, at jeg bliver 112 år gammel. Men jeg lever det, som om at jeg skal herfra i nat”. Med det mener jeg, at jeg lever sundt og fornuftigt, men at jeg ikke lader en eneste dag gå til spilde.

 

Måske er disse følgende relaterede artikler også interessante:

Leave a Reply

Bøger om parforhold
7 vaner Frihed med bedre parforhold Partner for livet
Følg på de sociale medier
Videoer
Klik her for at se en række videoer med eksempler på parterapi
Gratis uddrag
fra en af mine bøger


Gratis bog, checklister, tips og nyheder.

New Graphic