Parforhold parterapi

Ændring

Er der mon noget i dit parforhold, du kunne tænke dig at ændre? Måske på din partner, dine børn, dine forældre, eller måske hos dig selv?
Er der noget ved din partner, der med tiden er blevet uudholdeligt frustrerende?
Ofte viser det sig, at det, der var allermest charmerende i starten af forholdet, med årene kan udvikle sig til at blive det mest irriterende.

Du har i realiteten to muligheder: Enten kan du finde dig i det, eller så kan du lave om på det.
Begge dele har fordele og ulemper.

Vær klar over, at den partner, du har valgt, er den partner, du har valgt at have dine problemer med. Ingen parforhold er problemfri. Der kommer en hverdag – eller også er den allerede kommet. Når to forskellige mennesker vælger at være tæt sammen, og dele seng og bord, kommer der udfordringer. Også selv om parforholdet startede som en stormende forelskelse, hvor alt syntes vidunderligt. I begyndelsen lignede man hinanden helt fantastisk, og at det føltes som om at det ville vare hele livet. Men sådan fortsætter det sjældent. Omkring 40 % af alle parforhold bliver opløst, og en del af de resterende har det heller ikke alt for godt sammen.

Hvor meget har du selv lyst til at blive ændret på? Formentlig ikke særligt meget! Du er, som du er. Men det er din partner altså også.
Det siges, at når manden gifter sig med sin kone, håber han på, at hun aldrig ændrer sig – men det gør hun!
Det siges også, at når konen gifter sig med sin mand, håber hun, at han ændrer sig – men det gør han ikke!

Dagens overraskelse er måske, at den eneste, du i realiteten kan ændre på, er dig selv! Imidlertid er den gode nyhed, at når du ændrer noget ved dig, fx din holdning til nogle ting, og samtidig respekterer din partner, sætter sunde naturlige grænser, kommunikerer på en hensigtsmæssig måde, samt I har tryghed og tillid til hinanden, så vil din partner med stor sandsynlighed også langsomt ændre sig, så I hele tiden bliver ved med at have en næsten ens grundfrekvens i parforholdet. Se fx www.parforhold-parterapi.dk/toget

Hvad hvis din partner har en uhensigtsmæssig adfærd, fx arbejdsnarkomani eller er alt for meget høne-mor? Hvordan kan du ændre det? Svaret er, at det kan du kun gøre ved selv at ændre din holdning, adfærd og kommunikation. Der er ikke andre (hensigtsmæssige) måder. Der er et væld af andre strategier, men de har det tilfælles, at de indebærer nogle ubehagelige og alvorlige konsekvenser på længere sigt.

Hvis du selv er overfokuseret på jeres børn, kan du bilde dig ind, at det kun er, mens de er små. For sandheden er, at når de bliver større, får de andre udfordringer, som stadig kræver din opmærksomhed. Når de så er flyttet hjemmefra, kan du risikere virkelig få problemer med din identitet som forældre og omsorgsperson.
Hvis du på den anden side er meget optaget af dit arbejde, og bilder dig ind, at det kun er en overgang, så sker der det samme som i ovenstående eksempel med børnene. Endvidere vil du virkelig få problemer med din identitet og dit selvværd, når du skal pensioneres. Faktisk kender jeg adskillige mænd, der døde kort efter pensioneringen – fordi de havde puttet hele deres identitet i deres arbejde. Da arbejdet ikke var der mere, var der (ubevidst) ikke mere tilbage at leve for. Kvinder derimod dør ikke. De bliver i stedet fx syge og depressive, når deres identitet er truet.

Enten stopper du den uhensigtsmæssige adfærd nu, ved at ændre på dine egne holdninger, indstillinger, tanker og adfærd, eller også må du indstille dig på, at det fortsætter resten af dit og jeres liv. Det er dig, der skal skabe forandringen. Du kan ikke forvente, at din partner gør noget som helst, for så kan du komme til at vente længe. Du skal vælge at gøre noget andet, og det er dig, der skal gøre det. Pligt kommer før lyst. Forandringen kommer ikke af sig selv, men ofte kræver det en indsats, og tit er der ubehag og smerte forbundet med forandringen og det nye. Men resultatet skulle meget gerne være det hele værd.

.

 

Bøger om parforhold
7 vaner Frihed med bedre parforhold Partner for livet
Følg på de sociale medier
Videoer
Klik her for at se en række videoer med eksempler på parterapi
Gratis uddrag
fra en af mine bøger


Gratis bog, checklister, tips og nyheder.

New Graphic