Parforhold parterapi

Stopsignal

Hvordan kan man forhindre en eskalerende destruktiv konflikt?

Hvis følelserne først har taget over, har fornuften og rationaliteten trange kår. Derfor kan et kram eller en sjov bemærkning måske ikke have den ønskede positive effekt. Muligvis sker det modsatte, nemlig at partneren bliver endnu mere rasende. I det tilfælde må der tages andre midler i brug.

Ord

Inden for S/M med aftalte sex-lege betyder råbet ”stop” eller ”lad være” ikke, at man skal stoppe eller lade være. Disse udtryk er nemlig en del af legen. Derfor har man aftalt et andet signal, som stopper en handling, der er blevet ubehagelig. Det er vigtigt, at stopsignalet er noget, som er markant og tydeligt og ikke en del af de impliceredes hverdag.

dreamstimemaximum_6708079Uden nogen sammenligning i øvrigt kan ægtepar bruge samme teknik til at stoppe noget ubehageligt. Når I har det godt sammen, og der er fred og ro, skal I aftale et stopsignal, som, når det bruges af den ene part, får råberiet og modbydelighederne til at stoppe lige med det samme. Det er personen med mest overskud og overblik, der skal bruge udtrykket og stoppe det destruktive skænderi. Det skal være et kort, fyndigt og tydeligt ord, som man ikke bruger i sin dagligdag. Det kunne fx være udtryk som ”traktor”, eller ”sejlskib”, eller ”timeout” eller lignende. Når stopsignalet er afgivet, stopper man op med det samme, om det så er midt i en sætning, tæller langsomt til 10, eller går hver til sit et øjeblik og køler af og sunder sig.

Selvfølgelig må man ikke misbruge stopsignalet ved ukritisk at bruge det i alle situationer, der føles bare lidt ubehagelige. Det vil udvande begrebet, og så er I lige vidt. Det må heller ikke bruges for sjov, da der altid skal forblive respekt omkring det valgte stop-ord.

Et stopsignal er ligesom rødt lys i et lyskryds. Et øjeblik senere skifter det til grønt. Så I skal senere sørge for at tage initiativ til at få talt sammen om hændelsen, der skabte den ubehagelige situation.

Optagelse

En anden metode er at starte sin båndoptager (fx optageren i mobiltelefonen), når situationen pludselig udvikler sig meget ubehageligt. Det kan få et verbalt angreb til at stoppe meget hurtigt. Endvidere vil I bagefter kunne høre, hvad der reelt foregik, og lettere analysere jer frem til hver enkelts ansvar i forbindelse med situationen. Her er det ekstremt vigtigt, at du ikke peger fingre ad din partner, men nøjes med at fokusere på din egen del af konflikten. En afspillet optagelse af begivenhederne kan skabe bevidsthed om egen adfærd og give store selverkendelser. Men også denne metode skal I selvfølgelig være enige om i forvejen.

Når I er bevidste om at bruge et aftalt stopsignal, vil det måske være lettere for jer at stoppe noget, der tidligere løb løbsk for jer, og I vil samtidig hurtigere være i stand til at finde tilbage og sammen igen.

I begge tilfælde skal I være opmærksomme på, om det er de samme problemer, I altid havner i. Hvis det er, vil årsagsbearbejdning være nødvendigt. Ellers er et stopsignal blot symptombehandling, der får ”sygdommen” til at brede sig og fortsætte sine ødelæggelser.

Et andet trick, som kan reducere antallet af situationer, hvor et stopsignal er nødvendigt, er opmærksomhedssignalet, som du finder på www.parforhold-parterapi.dk/opmaerksomhedssignal.

.

Kapitel 3.29 i bogen “Partner for livet”.

.

 

Bøger om parforhold

7 vaner Frihed med bedre parforhold Partner for livet

Følg på de sociale medier

Videoer

Klik her for at se en række videoer med eksempler på parterapi

Gratis uddrag

fra en af mine bøger


Gratis bog, checklister, tips og nyheder.

New Graphic