Parforhold parterapi

Myter i parforholdet

dreamstimemaximum_26051734.

.

1. “Der er kun én person i hele verden, der er den helt rigtige for mig.”

Sandheden er, at den person, du vælger at være sammen med, skaber du selv. Både på “godt” og “ondt”. I er fælles om at få det til at fungere. Din partner vil respondere på dig og din væren. Så du er altid sammen med den helt rigtige. Også når du føler, at det giver dig store problemer. Vedkommende er der for at lære dig noget om dig selv. Du vælger selv, om du vil lære på den hårde eller blide måde.

 Myter om ægteskaber: www.parforhold-parterapi.dk/_parforhold/myter-om-aegteskaber

2. ”To mennesker i et godt parforhold vil med tiden automatisk vokse tættere sammen uden at de behøver at gøre noget videre for det.”

Biler, skibe, kæledyr, børn og parforhold skal alle vedligeholdes, hvis man vil undgå at de holder op med at fungere ordentligt. Der er vist ikke nogen, der er i tvivl om bilen og skibet, men at parforholdet skal vedligeholdes kommer måske bag på nogle enkelte mennesker. Nogen  har en underlig form for logik: De vedligeholder deres bil bedre end deres helbred og parforhold. Men bilen kan skiftes ud uden de store omkostninger. Det koster kun en pose penge. Derimod kan både helbred og parforhold have store økonomiske og følelsesmæssige omkostninger, hvis der skal repareres eller skiftes ud.

www.parforhold-parterapi.dk/_parforhold/parterapi/vedligeholdelse-af-parforholdet

 

3. ”Diskussioner og skænderier ødelægger ægteskabet.”

dreamstimemedium_16450195I sunde parforhold har man en gang imellem skænderier og højlydte diskussioner. Det er et sundhedstegn. At der bliver talt om tingene på en højrøstet måde, skader ikke forholdet. Hvis du ikke har det godt med skænderier, er det ikke parforholdet, der er noget i vejen med, men derimod din holdning til højlydte diskussioner, din utryghed og din selvtillid. Det må du arbejde med selv, for at få dit parforhold til at fungere.

www.parforhold-parterapi.dk/_parforhold/parterapi/parforhold-i-krise

 

4. ”At forfølge sine egne individuelle interesser og behov er uforeneligt med et sundt og stærkt ægteskab.”

Det er vigtigt at have en fællesbase OG at have noget hver for sig i parforholdet. Men for meget og for lidt fordærver alting. Hvis man fx kommer til at leve et symbiotisk forhold, hvor man gør alting sammen, vil det have nogle andre konsekvenser, end hvis man aldrig laver noget som helst sammen. En passende blanding er det sundeste.

www.parforhold-parterapi.dk/_parforhold/hvorfor-er-parforholdet-sa-kompliceret

 

5. ”Der er overhovedet ingen sammenhæng mellem vores ægteskabelige konflikter og andre områder af vores liv, fx job, børn, økonomi og lignende.”

Alting hænger sammen. Det er min erfaring, at hvis det går godt på et område, smitter det af på andre områder af tilværelsen. Og vice versa. Hvis det begynder at gå skævt med fx jobbet, kan det godt efterhånden gå ud over ægteskab, økonomi og forholdet til børnene. Fx vil børnene blive “umulige”, hvis der er en konflikt i parforholdet. Imidlertid spejler de kun forældrenes ubalance. Når konflikten ophører, falder børnene til ro igen.

Den gode nyhed er, at hvis man er i stand til at forbedre situationen på ét område, vil det også smitte af på alle de andre områder af livet.

 

6. ”Parterne i et ægteskab er i stand til (og skal) udfylde hinandens følelsesmæssige og fysiske mangler.”

Hvis man forestiller sig, at det er ens partner, der skal udfylde de tomme huller, man selv indeholder, så kan man risikere at gå rigtigt galt i byen. Ingen bryder sig om  (i det lange løb) at skulle tage en rolle, man ikke ønsker. Hvis den ene par føler sig presset ned i en bestemt rolle, vil vedkommende reagere på en eller anden måde. Dette kaldes “problemer i parforholdet”.

 Fem myter om terapi: www.parforhold-parterapi.dk/fem-myter-om-terapi

7. ”Formålet med ægteskabet er, at man får præcis, hvad man ønsker sig og længes efter.”

Det er meget sjældent virkeligheden. Til at begynde med kan det godt virke sådan, fordi man er forelsket i det, man savnede (hos sig selv), men efter et stykke tid melder dagligdagen sig. Forelskelsen er designed til at tiltrække en partner. Kærligheden skal afløse forelskelsen, og få parforholdet til at holde.

www.parforhold-parterapi.dk/_parforhold/forelskelse-og-kaerlighed-den-tekniske-forklaring

 

8. ”Dét, jeg selv helst vil have, er det samme som min partner vil have, så derfor giver jeg ham/hende det.”

Mænd og kvinder har typisk vidt forskellige behov og ønsker. Det er en af grundene til at vi bliver forelskede og finder sammen. Imidlertid er det en stor fejltagelse at tro, at man kender hinanden så godt, at man ikke behøver at kommunikere sine ønsker til den anden. Nøjagtigt det samme gør sig gældende, hvis man tror, at man ved, hvad den anden vil have. Mange frustrationer kommer sig af, at man ikke får, hvad man gerne vil have, samtidig med at man af sit hjertes godhed giver den anden alt dét, man gerne selv vil have. Det samme gør sig formentlig gældende modsat, og på den måde kan begge parter føle sig i underskud og svigtede.

Måde at få løst dette problem på, er åben og ærlig kommunikation. Hvis man selv i årevis har forsøgt selv, og det ikke har givet de resultater, man ønsker sig, kan parterapi være løsningen.

www.parforhold-parterapi.dk/parterapi

 

9. ”Min ægtefælle og jeg er helt ens. Bogen ”Mænd er fra Mars og kvinder er fra Venus” passer ikke. Hvis blot vi elsker hinanden højt, kan vi sammen overkomme og overvinde alle problemer.”

Læs den! Men lad være med at tvinge din partner til at læse den. Min erfaring er, at hvis man ikke selv er motiveret til at læse bogen og lære af den, har den overhovedet ingen effekt – måske snarere tværtimod. Det samme gælder for denne bog. Læs den selv, lad den ligge på dit natbord, arbejde med dig selv og dine egne holdninger, og lad din partner være i fred, til han eller hun af sig selv kommer og har lyst til forandring.

www.parforhold-parterapi.dk/_parforhold/maend-er-fra-mars-kvinder-er-fra-venus

 

10. ”Hvis noget går galt, er det min partners skyld.”

dreamstimemedium_27014207Når du peger, er der een finger der peger fremad (mod din partner), tre fingre der peger bagud (mod dig selv), og een finger der peger opad (mod “skæbnen” eller tilfældighederne). Så de fleste fingre peger tilbage mod dig selv.

 

Læs også:
www.parforhold-parterapi.dk/fem-myter-om-terapi
.

Bøger om parforhold

7 vaner Frihed med bedre parforhold Partner for livet

Følg på de sociale medier

Videoer

Klik her for at se en række videoer med eksempler på parterapi

Gratis uddrag

fra en af mine bøger


Gratis bog, checklister, tips og nyheder.

New Graphic