Parforhold parterapi

Vedligeholdelse af parforholdet

dreamstimesmall_1067682Et sundt parforhold er et afgrænset fællesskab, hvor parterne deler og oplever noget sammen og samtidig kan afgrænse sig fra hinanden. Det er også samhørighed, der giver plads til individualitet og forskelligheder. Et godt team er, når parret er i stand til at etablere kontakt med hinanden og få deres behov opfyldt.

Hvad er det for en kit, der binder et parforhold sammen, som stenene i en stærk mur?

 • Du holder sammen med din partner mod resten af verden
 • Du lægger mærke til din partners kærlige intentioner
 • Du vægter din partner højere end børn, job/karriere, penge, materielle ting og alt muligt andet
 • Der er ligeværd mellem jer
 • I lader jer påvirke af hinanden
 • I vender jer hen mod hinanden (“Fortæl mig om din dag, skat”)
 • Der er beundring og værdsættelse af hinanden
 • Du støtter og afstresser din partner
 • Du oplever tryghed i din partners selskab
 • I har mange gode fælles minder
 • I kan lide hinandens selskab og glæder jer til at være sammen
 • I har tillid til hinanden
 • I har et indgående kendskab til hinandens væsen (yndlingsfilm, livretter, mærkedage, navne på familiemedlemmer og venner)
 • I ærer og respekterer hinanden

Hvem har ikke lyst til at genfinde samme intense forhold til sin ægtefælle/kæreste/partner, som der var i begyndelsen af forholdet?

Det kræver imidlertid en relativt stor indsats at bibeholde gnisten og kærligheden i parforholdet. For de fleste mennesker er målet med parforholdet at skabe tillid, harmoni, fred og tryghed. Dette er bestemt også muligt – hvis man investerer, hvad der kræves, for at få det.

Udfordringerne

Mange mennesker og par er slet ikke klar over, hvad et parforhold indebærer, hvilke forpligtelser, der er forbundet med det, og de muligheder det giver.

Mange tror, at de bare skal have noget ud af parforholdet og have det sjovt. Men der skal også ydes noget.

Nogle mennesker vælger at vedligeholde deres bil eller sommerhus bedre, end de vedligeholder deres parforhold. Det er let at skifte en bil ud, men at skifte sin partner ud er sjældent noget, man bare gør for sjov – specielt ikke hvis I har børn sammen.

Et parforhold skal passes og vedligeholdes som alt muligt andet for ikke at ruste, gro til eller gå i stykker.

Vælg det rigtige for jer

I kan med stor fordel sætte jer ind i de regler, der gælder for et parforhold – og at følge dem. Det kan gøres ved hjælp af selvhjælpsbøger og praktisk erfaring eller ved at gå i (vedligeholdende) parterapi, og måske også individuel terapi for at udvikle sig og komme problemerne i forkøbet.

Hvad I vælger er i realiteten underordnet – så længe det virker for jer. Se på resultaterne! Har I opnået det, I gerne vil? Hvis ikke, er det måske en god idé at ændre jeres strategi.

Tre personer i parforholdet

Der er tre personer i parforholdet: Dig, mig og os. Samværet mellem dig og din partner er på en måde en levende personlighed i sig selv, og det skal der tages hensyn til.

Dialogen er vigtig for at undgå konflikter og få det bedste ud af jeres parforhold. I skal afstemme jeres forventninger med hinanden.

Formentlig er hverken du eller din partner clairvoyante. Derfor må I kommunikere om jeres behov, så I er fri for at skulle gætte på, hvad partneren vil have: Hvor tit har I lyst til sex? Hvor ofte og hvordan skal der gøres rent? Madlavning? Familietid? Alenetid? Partid? Fester? I byen sammen? Og hver for sig? Rejser? Fritidsinteresser?

Hver eneste dag skal du og I arbejde på forholdet, der jo er den tredje part. Det er vigtigt ikke at tage hinanden for givet. Rør ved hinanden. Sig noget pænt hver dag. Hvis du ikke allerede gør det helt automatisk, skal du betragte dit fokus på jeres parforhold som en slags job. Ligesom der på dit arbejde er struktur og rutiner, skal parforholdet også have struktur, opmærksomhed og det skal plejes. Sørg for så vidt muligt at have daglig kontakt, hvis ikke med fysisk nærvær, så med (telefon)samtaler eller sms’er. Gå ture sammen kun jer to. Tag på kæresteweekender, også selv om I har været gift i mange år. Læg en plan for jeres parforhold for at få et overblik, og bliv enige om udførelsen og løsningen.

Mand: Bliv ved både med at være nysgerrig på din kvinde og begære hende.
Kvinde: Bliv ved med at beundre og værdsætte din mand.

.

 

Bøger om parforhold
7 vaner Frihed med bedre parforhold Partner for livet
Følg på de sociale medier
Videoer
Klik her for at se en række videoer med eksempler på parterapi
Gratis uddrag fra bogen


Gratis bog, checklister, tips og nyheder.

New Graphic