Parforhold parterapi

Vedligeholdelse af parforholdet

dreamstimesmall_1067682Et sundt parforhold er et afgrænset fællesskab, hvor parterne deler og oplever noget sammen og samtidig kan afgrænse sig fra hinanden. Det er også samhørighed, der giver plads til individualitet og forskelligheder. Et godt team er, når parret er i stand til at etablere kontakt med hinanden og få deres behov opfyldt.

Hvad er det for en kit, der binder et parforhold sammen, som stenene i en stærk mur?

 • Du holder sammen med din partner mod resten af verden
 • Du lægger mærke til din partners kærlige intentioner
 • Du vægter din partner højere end børn, job/karriere, penge, materielle ting og alt muligt andet
 • Der er ligeværd mellem jer
 • I lader jer påvirke af hinanden
 • I vender jer hen mod hinanden (“Fortæl mig om din dag, skat”)
 • Der er beundring og værdsættelse af hinanden
 • Du støtter og afstresser din partner
 • Du oplever tryghed i din partners selskab
 • I har mange gode fælles minder
 • I kan lide hinandens selskab og glæder jer til at være sammen
 • I har tillid til hinanden
 • I har et indgående kendskab til hinandens væsen (yndlingsfilm, livretter, mærkedage, navne på familiemedlemmer og venner)
 • I ærer og respekterer hinanden

Hvem har ikke lyst til at genfinde samme intense forhold til sin ægtefælle/kæreste/partner, som der var i begyndelsen af forholdet?

Det kræver imidlertid en relativt stor indsats at bibeholde gnisten og kærligheden i parforholdet. For de fleste mennesker er målet med parforholdet at skabe tillid, harmoni, fred og tryghed. Dette er bestemt også muligt – hvis man investerer, hvad der kræves, for at få det.

Udfordringerne

Mange mennesker og par er slet ikke klar over, hvad et parforhold indebærer, hvilke forpligtelser, der er forbundet med det, og de muligheder det giver.

Mange tror, at de bare skal have noget ud af parforholdet og have det sjovt. Men der skal også ydes noget.

Nogle mennesker vælger at vedligeholde deres bil eller sommerhus bedre, end de vedligeholder deres parforhold. Det er let at skifte en bil ud, men at skifte sin partner ud er sjældent noget, man bare gør for sjov – specielt ikke hvis I har børn sammen.

Et parforhold skal passes og vedligeholdes som alt muligt andet for ikke at ruste, gro til eller gå i stykker.

Vælg det rigtige for jer

I kan med stor fordel sætte jer ind i de regler, der gælder for et parforhold – og at følge dem. Det kan gøres ved hjælp af selvhjælpsbøger og praktisk erfaring eller ved at gå i (vedligeholdende) parterapi, og måske også individuel terapi for at udvikle sig og komme problemerne i forkøbet.

Hvad I vælger er i realiteten underordnet – så længe det virker for jer. Se på resultaterne! Har I opnået det, I gerne vil? Hvis ikke, er det måske en god idé at ændre jeres strategi.

Tre personer i parforholdet

Der er tre personer i parforholdet: Dig, mig og os. Samværet mellem dig og din partner er på en måde en levende personlighed i sig selv, og det skal der tages hensyn til.

Dialogen er vigtig for at undgå konflikter og få det bedste ud af jeres parforhold. I skal afstemme jeres forventninger med hinanden.

Formentlig er hverken du eller din partner clairvoyante. Derfor må I kommunikere om jeres behov, så I er fri for at skulle gætte på, hvad partneren vil have: Hvor tit har I lyst til sex? Hvor ofte og hvordan skal der gøres rent? Madlavning? Familietid? Alenetid? Partid? Fester? I byen sammen? Og hver for sig? Rejser? Fritidsinteresser?

Hver eneste dag skal du og I arbejde på forholdet, der jo er den tredje part. Det er vigtigt ikke at tage hinanden for givet. Rør ved hinanden. Sig noget pænt hver dag. Hvis du ikke allerede gør det helt automatisk, skal du betragte dit fokus på jeres parforhold som en slags job. Ligesom der på dit arbejde er struktur og rutiner, skal parforholdet også have struktur, opmærksomhed og det skal plejes. Sørg for så vidt muligt at have daglig kontakt, hvis ikke med fysisk nærvær, så med (telefon)samtaler eller sms’er. Gå ture sammen kun jer to. Tag på kæresteweekender, også selv om I har været gift i mange år. Læg en plan for jeres parforhold for at få et overblik, og bliv enige om udførelsen og løsningen.

Mand: Bliv ved både med at være nysgerrig på din kvinde og begære hende.
Kvinde: Bliv ved med at beundre og værdsætte din mand.

.

 

4 Responses to Vedligeholdelse af parforholdet

 • Lars says:

  Kit eller lim – ja det er lige det der er brug for når nærhed og lysten til at forpligte sig frivilligt og positivt. Det er en god illustration. En terapeut kan helt sikkert være en øjenåbner for mange som tager et ægteskab lidt for givet. Interessant nok taler bibelen også om noget der limer eller forener ægtefolk. Det bliver omtalt som et tovværk der ikke rives over i hast. I Prædikeren 4:12 siges der at en tretvundet snor ikke rives let over. Det gode spørgsmål er så:Hvis manden og kvinden udgør 1 snor hver…hvem er så den sidste?

  • Mikael Hoffmann says:

   Hej Lars

   Tak for dine kommentarer.
   Jeg er ret overbevist om, at når Bibelen taler om tre snore, menes Gud som den tredje.

   Jeg selv ser mere et billede af en trekant, hvor spidsen vender opad. Jeg kalder den prioriterings-hierarkiet.
   – Øverst er du selv.
   – Som nummer to er din ægtefælle.
   – Derefter kommer jeres børn og arbejde.
   – Og nederst er familie, venner, fritidsinteresser m.m.
   Du kan læse mere om dette i bogen “Frihed – med bedre parforhold” i kapitel 3.7 Prioritering i parforholdet, samt i artiklen om dette emne.

   Mange hilsner
   Mikael

 • Lars says:

  Ja Mikael. Du har ret. Der kan kun være tale om at Gud udgør denne 3. snor. Og selv om bibelen er en gammel bog så er det stærkt at dens råd er anvendelige og gavnlige selv i 2012. I dag ved vi jo godt at den 3 snor ikke bare gør tovet 50% stærkere, men MEGET stærkt;)

 • Mikael Hoffmann says:

  Som med alt muligt andet kan alting bruges eller misbruges.

  Nogen mennesker misbruger guds-begrebet til ikke at tage ansvar, men at tørre dette af på alle mulige andre end sig selv.

  Kristendommens svaghed er at alting kan tilgives – blot man angrer. Det har forårsaget umådelige lidelser i form af fx korstog, inkvisition, missionering (VI ved bedst) og overgreb. Se blot på pædofili-sagerne i den katolske kirke.

  Så hvis man gemmer sig bag religion i stedet for at tage ansvar i sit parforhold, er man lige så ilde stedt, som hvis man havde gemt sig bag alkohol, stoffer, arbejde, børn m.m.

  Den dømmende og straffende Gud, som jo også er en af kristendommens opfindelser, har endvidere skabt meget skyld og skam i mennesker, hvilket bestemt ikke er med til at forbedre et liv og parforhold.

  Hvis man derimod kan se Gudskraften i sig selv og alle mennesker, respektere sig selv og hinanden, og erkende at der er en mening med alting ved at tage personligt ansvar, så er spiritualitet og Gudsbegreb en helt fantastisk ting, der gør “tovet” mere end 90% stærkere.

Bøger om parforhold
7 vaner Frihed med bedre parforhold Partner for livet
Følg på de sociale medier
Videoer
Klik her for at se en række videoer med eksempler på parterapi
Gratis uddrag
fra en af mine bøger


Gratis bog, checklister, tips og nyheder.

New Graphic