Parforhold parterapi

Dårlig kontakt med partneren

dreamstimelarge_18518871Hvorfor går det nogen gange galt i parforholdet? Hvad kan det være, at nogle par efter et stykke tid mister den tætte kontakt med hinanden, selv om det startede så godt og dejligt?

Her er en psykologisk og lidt teknisk forklaring på fem typer adfærd, der kan få det til at gå galt mellem mennesker, som er tæt på hinanden. Dette gælder alle steder, men især i parforholdet.

 

Introjektion

Introjektion betyder ukritisk at sluge en mening eller holdning fra andre, som om at den er den eneste sandhed. En introjektion bliver ikke ordentligt undersøgt, optaget eller fordøjet. Man gør hvad andre mennesker forventer at man gør, og lever automatisk og ureflekteret op til deres forventninger.

 

Deflektion

Deflektion betyder at bøje af uden at forsvare sig eller konfrontere andre. Man ignorerer eller vender sig væk fra andre mennesker for at beskytte sig selv. Det kan gøres med malplaceret humor, endeløs snak eller ved altid at fokusere på andres behov. Man gør hvad man kan for at undgå at skulle forholde sig til nogen eller noget. Det udmønter sig ofte i protester, negativitet og sabotage – og man er selv den sidste, der er klar over, at det sker.

Retroflektion

At retroflektere betyder at gøre mod os selv, hvad vi egentlig gerne vil gøre mod andre. Måske ved at tage alt for meget ansvar, eller ved at beskylde sig selv for noget, som andre har gjort. Vi får dårlig samvittighed, men kan ikke selv lide vores egne reaktioner. Følelser bliver ikke udtrykt, og vi censurerer vores tanker, inden vi siger noget. Den undertrykte energi vendes indad mod os selv og kan føre til kropslige spændinger, depression, somatiske sygdomme eller selvpåført skade.

 

Projektion

Projektion betyder at tillægge andre, hvad vi selv er og gør. At spejle sine egne ting i andre mennesker. Vi bryder os ikke om nogle sider af os selv, uanset om de er gode eller dårlige, og derfor fornægter vi dem. Ofte forsøger vi at ændre omgivelserne og andre mennesker, men sjældent giver det de ønskede resultater.

 

Konfluens

Når man konfluerer, smelter man grænseløst sammen med en person. Tit er der en indforstået aftale om ikke at være uenige med hinanden. Der er ingen skænderier, og man oplever ikke forskelligheder eller uenigheder – kun at der er et eller andet galt et sted.

.

De fem ovenstående eksempler på psykologiske forsvarsmekanismer, men adfærden er med til at ødelægge en god kontakt med andre mennesker. Ikke desto mindre gør vi det hele tiden – for at beskytte os selv mod en følelsesmæssig smerte. Dette er selvsagt temmelig skadeligt for et godt parforhold. Men det er alt sammen symptomer på, at der er noget (andet) galt. Årsagen kan ligge et helt andet sted. Den gode nyhed er, at når vi får årsagsbehandlet problemerne, vil symptomerne automatisk opløses og forsvinde. Når man har skabt sig nogle adfærdsmæssige vaner, kan det selvfølgelig være svært at ændre på. Dog er det heldigvis ikke umuligt. Det kræver bare en større indsats og måske lidt supplerende hjælp til at få ændret kursen.

.

Måske er disse følgende relaterede artikler også interessante:

One Response to Dårlig kontakt med partneren

  • God oversigt, Mikael. Det er fint at blive mindet om de her forsvarsmekanismer, for det er bare så almenmenneskeligt at gøre de ting – og samtidig så destruktivt, især hvis man ikke er opmærksom på det.

Bøger om parforhold
7 vaner Frihed med bedre parforhold Partner for livet
Følg på de sociale medier
Videoer
Klik her for at se en række videoer med eksempler på parterapi
Gratis uddrag
fra en af mine bøger


Gratis bog, checklister, tips og nyheder.

New Graphic