Parforhold parterapi

Forskellen mellem forelskelse og kærlighed

dreamstimemaximum_18016758Der er stor forskel på forelskelse og kærlighed. Desværre blander mange mennesker de to begreber sammen, og det kan være en af hovedårsagerne til den høje skilsmisseprocent.

Forelskelse er en febertilstand. En midlertidig sindssyge, der kommer helt af sig selv. En rus. Den gør blind og døv. Hormoner, der ræser af sted. Forelskelsen varer typisk mellem nogle måneder og halvandet år, og er fra naturens hånd designet til at få to mennesker til at mødes og være sammen i tilstrækkelig lang tid til at der kan komme et afkom ud af det.

Forelskelsen kommer som regel kun een gang i et parforhold. Hvis man vil opleve samme rus igen, må man tage en bane eller dyrke ekstremsport (eller finde en ny partner).

Forelskelse omfatter hele ens væsen. Tanker, følelser, krop og handlinger er påvirket. Man har lyst til at gøre alt muligt sammen, og kan ikke fatte, at det nogensinde bliver anderledes. Men for mange går det alligevel galt, når hverdagen og dagligdagen melder sig.

Den romantiske kærlighed kommer fra riddertiden for 800 år siden, hvor den startede med at være smertefuld med forhindringer og adskillelse, men fuld af lidenskab. Romantikken 600 år senere var knap så dramatisk. Der gik det mere på det ideelle og lykkelige. Alligevel var der dengang en klar forskel mellem forelskelse og kærlighed, hvor man med det sidste forbandt tolerance, sammenhold, loyalitet og støtte til det fælles projekt. Ægteskabet var den trygge ramme om familiemedlemmerne og en samfundsbevarende institution.
I dag har vi tårnhøje forventninger om både lidenskab, romantik, loyalitet, venskab, sex og individualitet. Det kan være svært at honorere, når der også skal være plads til børn og karriere.

Forelskelse handler om partnerens positive sider. Det er mere omfattende end lyst, seksualitet og liderlighed. Der er blandt andet betagelse, beundring og idealisering. Den gensidige spejling betyder, at man ser både sin elskede og sig selv i et nyt og positivt lys.

I parforholdet skulle forelskelsen meget gerne afløses af kærlighed, som er noget helt andet.

Når nogen siger: ”Jeg kan ikke mærke kærligheden mere. Jeg vil skilles” er det forelskelsens rus, de savner. Så går de hen og bliver forelsket i en anden, og således fortsætter det i en endeløs kæde.
.

.

Hvori ligger forskellen da mellem forelskelse og kærlighed? Kærlighed er et VALG.

Definitionen på kærlighed er, at du VÆLGER at give din elskede dét, han/hun gerne vil have. (Ikke hvad du selv vil have…)
Når begge parter gør dette, mærker de kærligheden.

Kærlighed er interesse og accept af hele sin partner. Det inkluderer både erotik, styrker, fejl, mangler og alt muligt andet.

Når du taler din partners/ægtefælles kærlighedssprog, føler vedkommende sig elsket. Og det samme gælder dig. Når I giver hinanden kærlighed, mærker I kærligheden. Kærlighed er ikke at tage eller få. Kærlighed er at give.

For at DU kan få det, du gerne vil have, skal du FØRST give din partner, hvad PARTNEREN gerne vil have. Derefter skal du mærke dine behov og kunne udtrykke dig selv klart, tydeligt og selvansvarligt (være øverst i Prioriteringstrekanten).

Vi udtrykker og opfatter hver især kærlighed med vores kærligheds-sprog.

Gary Chapman har skrevet bogen “The Five Love Languages”, hvori han beskriver fem forskellige kærligheds-sprog: Anerkendende ord, tid til hinanden, gaver, tjenester og fysisk berøring. Se www.parforhold-parterapi.dk/_parforhold/parterapi/kaerlighedssprog

Hvorfor er det vigtigt, at du kender dit eget og din partners kærlighedssprog?

Det er fordi det er det, der får dig til at føle dig elsket, og giver mig mulighed for at elske tilbage.

Dårlig eller manglende kommunikation i parforholdet betyder ofte, at vi giver vores partner det, vi egentlig selv helst vil have. Derfor kan begge parter blive frustrerede over at give og give, uden at de føler at de får noget tilbage.

Først og fremmest er det vigtigt, at du mærker efter, hvad der er dit eget kærlighedssprog.

Dernæst kan du spørge din partner, hvad der er hans eller hendes. Alene dette kan give stof til mange gode samtaler med hinanden.

Du kan selvfølgelig forsøge at gætte på eller regne ud, hvad din partners kærlighedssprog er. Det gør du ved at være opmærksom på, hvad din partner gør ved dig, men den letteste og mest effektive måde er at kommunikere er direkte med hinanden. Så er I fri for misforståelser og frustrationer.

Faktisk gælder det samme over for dine børn og dine kollegaer. Læg mærke til, hvad de gør, og gør det samme ved dem. Så vil du blive populær. Taler din kollega alting rosende om andre? Står vedkommende meget henne ved kaffemaskinen? Husker han/hun altid mærkedage med en lille erkendtlighed? Hjælper vedkommende dig uopfordret med småting? Eller er der altid et skulderklap eller let berøring på armen? Hvis du gør det samme, får du succes.

Kærlighed er altså at give den anden, hvad den anden gerne vil have. Når begge gør det, er der kærlighed i parforholdet.

Du må altså ikke regne med, at forelskelsen nogen sinde kommer tilbage i dit parforhold. Det kick eller den rus, du savner, må du skaffe dig på anden vis, fx ved ekstrem-sport eller lignende.
.

 

Ville det mon være en god idé at lave et service-tjek af sit parforhold – på samme måde som man holder sin bil vedlige? Læs www.parforhold-parterapi.dk/_parforhold/parterapi/service-tjek-dit-parforhold

Som terapeut kan jeg ikke løse jeres problemer. Til gengæld kan jeg hjælpe jer med selv at blive i stand til at løse jeres egne problemer.
.


Andre artikler om forelskelse og kærlighed:

Hvad er forelskelse?
www.parforhold-parterapi.dk/_parforhold/hvad-er-forelskelse

Kærlighed er et valg
www.parforhold-parterapi.dk/_parforhold/kaerlighed-er-et-valg

Ægte kærlighed er et valg
www.parforhold-parterapi.dk/_parforhold/parterapi/kaerlighedssprog

Kender du dit eget og din partners kærlighedssprog?
www.parforhold-parterapi.dk/_parforhold/kender-du-dit-eget-og-din-partners-krlighedssprog
.


Afklaring

mikael-telefonJeg vil gerne tilbyde dig en gratis afklarende samtale over telefonen, hvor jeg vil hjælpe dig med både at få klarhed over, hvilket liv og parforhold du ønsker dig, samt at identificere det vigtigste, som stopper dig og forhindrer dig i at opnå det, du gerne vil have. Disse to opklarende punkter vil belyse de nødvendige skridt, du har brug for at tage, for at nå dine mål. Ring til mig på telefon 21 79 18 50 for at aftale en tid med mig til den gratis afklarende samtale.
.

Bøger om parforhold
7 vaner Frihed med bedre parforhold Partner for livet
Følg på de sociale medier
Videoer
Klik her for at se en række videoer med eksempler på parterapi
Gratis uddrag fra bogen


Gratis bog, checklister, tips og nyheder.

New Graphic